Søvn, Tanker og Vægttab


På mine slanke- og sundhedshold har vi om flere emner, der kan påvirke vægttab.

Et af emnerne er SØVN og de tanker vi har om natten.

Er søvn vigtigt? hvorfor? hvor meget?

Kan vi gøre vores søvn bedre?

Melatonin hvad er det?

Koglekirtel øh hvilken kirtel?

Lys om natten? natlamper ja eller nej?

Hvorfor vågner jeg flere gange?

Skal jeg være mæt eller ok med lidt sult når jeg går i seng?

Hvad tænker du på når du vågner?

Kan kosten påvirke min søvn?

Har min vejrtrækning påvirkning på min søvn?

Vågner jeg fordi jeg måske har sovet nok?

Småbørns forældre, så er det jo umuligt at have en god søvn eller?

Og mange andre spørgsmål, og ja der er faktisk mange simple ændringer som hjælper deltagerne til bedre søvn, vægttab, mere energi, overskud, fra træt til udhvilet.

Jeg vil gerne dele nogen af de reaktioner der har været på søvn i denne uge, deltagerne har ført søvn/natbog.

Nogen af de overvejelser jeg anbefaler deltagerne at kigge på :

UNDGÅ at kigge på uret når du vågner om natten, konstaterer, at din alarm har ikke ringet, så du kan sove videre, put dig og forsøg, at sove videre, mange tænker, hvis de vågner efter 2-3 timer, åh hvor irriterende jeg allerede vågner, eller endnu værre, hvis man vågner 2 timer før man skal op, så starter stress i kroppen og vi begynder at tænke, åh nej nu er jeg træt når jeg skal op, åh nej nu får jeg ikke søvn nok, det i sig selv kan gøre det svært at falde i søvn igen, en masse katastrofe tanker, så sov sødt videre helt uvidende om tidspunkt.

En af tilbagemeldingerne fra en deltager; jeg falder hurtigere i søvn igen og er mere udhvilet, trods jeg vågner samme antal gange.

UNDGÅ elektronik en halv til en hel time før sengetid.

Mange af os tror vi slapper af med FB, TV, mails og andre sociale medier eller spil på pc/tablet, når vi skal sove, skal hjernen skrues ned og vi skal blive mere afslappet, men det der sker med elektronik, er, at vi aktiverer hjernen, vi reflekterer, vi tager stilling, vi bliver påvirket, og det er for så vidt ligegyldigt om det er vigtig information, men hjernen arbejder på højtryk.

En deltager plejer at se TV og lige tjekke FB (salgssider og nye opslag) for at ,som hun selv beskriver det, for at slappe af om aftenen. Deltageren har i den forgangne uge, fortsat set lidt TV nogen aftener, andre aftener har hun gået og lagt lidt tøj sammen, ryddet lidt op, taget fodbad og blot gearet ned, så ingen telefoner eller tablet 1 time før sengetid, og deltageren, sover nu bedre, har observeret, at hun hurtigere falder i søvn, og deltageren har i den forgangne uge smide -1,5 kilo, imod 200-500g de forgående uger.

SOV I ET MØRKT RUM - UNDGÅ LYS

Jeg anbefaler, at ALT lys slukkes i soveværelse og omkringliggende rum, ingen blinken fra mobiltelefoner, ingen lys fra evt. standby knapper fra TV og andre elektronik genstande, ingen clockradio i rummet der lyser op, så sov i mørke.

Vi producerer bla. hormonet Melatonin om natten, produktion af dette hormon påvirkes negativt ved lys påvirkning, så jeg anbefaler, at skal du op om natten, så find vej til toilettet i mørke, sørg for, at der ikke ligger ting på gulvet du kan falde over.

En af deltagerne tog dette råd med til en veninde, som har et barn der sover meget uroligt, og som ofte er meget træt og ikke så nem, at have med at gøre om morgenen, deltageren ringede til veninden og spurgte, om hun har en af de her stikkontakt nat lamper tændt på værelset, og ja det har barnet (fordi hun skal jo kunne finde vej, hvis hun vågner), jeg anbefaler, at der placeres en lampe i nærheden så, hvis børn og voksne vågner og lys er påkrævet, så kan det tændes.

Veninden har i de sidste dage slukket natlampen når barnet er faldet i søvn, og skøn feedback, et langt mere udhvilet barn, et roligere og gladere barn vågner nu om morgenen.

At ligge i sin seng 7-8 timer hver nat er super.

Mange siger jeg har altid kun sovet 4-5 timer og det er fint for mig, og ja der er en lille procentdel af befolkningen som genetisk kan nøjes med 4-5 timers søvn, men vi andre får det meget bedre, hvis vi får 7-8 timer som voksne.

Da jeg selv deltog i programmet Lev Livet på TV ØST, kan jeg huske jeg var frustreret over at jeg hver dag vågner mellem kl. 05 og 06 om morgenen, men da jeg blev konfronteret med, at 7-8 timer egentlig er nok og så er kroppen udhvilet gik et "lys" op for mig, jeg har stort set altid været god til at komme i seng ved 22 tiden, eller mellem 22-23, og jeg regnede så baglæns, ok hvis jeg går i seng kl. 22 og vågner mellem kl. 05-06 så HAR jeg fået 7-8 timer, så min krop var jo naturligt udhvilet, det som blot skete var jeg stressede over, alarmen jo ikke havde ringet endnu, (kl. 06.45), så jeg forsøgte, at sove videre, nogen gange lykkes det at falde i søvn, med det resultat, at jeg så sov yderligere ca. 30-45 minutter, og så var jeg vildt træt når alarmen ringede, jeg begyndte, at stå op når jeg vågnede, tullede rundt, læste lidt, gjorde morgenmad klar, og fik gjort mig selv klar inden min søn skulle op, resultatet er blevet, at jeg nu sover meget bedre, og jeg stresser ikke længer over at jeg vågner før alarmen (det er jo faktisk ønske situation - at vi har sovet nok så vores krop selv vågner og er udhvilet). Så måske du skal prøve, at regne bag ud, måske du allerede får søvn nok, men det faktisk er de ekstra 30-45 minutter vi lige tager ekstra, der gør os mere trætte, det har noget at gøre med vores søvnstadier (mere om det på et andet tidspunkt).

Mine og mine skønne deltageres observationer er selvfølgelig ikke videnskabelige, og der kan være mange andre faktorer der spiller ind, men dette er blot eksempler på hverdags observationer gør det bedre for deltagerne, på nettet kan i finde mange skønne videnskabelige resultater, om hvordan lys og vores adfærd før sengetid kan påvirke kroppen, så studere endelig videre, eller forsøg, måske disse små ændringer kan hjælpe dig, hvis ja så ønsker jeg blot for dig : SOV GODT


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic